
Voordelen van een goed testament
- Uw erfenis gaat naar de juiste personen
- Minder belasting voor uw familie
- Voogdij van uw (klein)kinderen vastgelegd
- Uw dierbaren beslissen, niet de rechter
- Lagere zorgkosten (eigen bijdrage)
- Nalaten aan een goed doel
Wat is een Levenstestament?
Een levenstestament is een notariële akte waarin u (als volmachtgever) één of meerdere personen (gevolmachtigden) aanwijst om namens u te handelen wanneer u daartoe zelf niet meer in staat bent. Dit kan tijdelijk zijn (bijvoorbeeld na een operatie) of permanent (bij dementie, beroerte of langdurige ziekte).
- Financiële bevoegdheden
Denk aan het beheren van bankrekeningen, het betalen van rekeningen of het beslissen over de aan- of verkoop van een woning. - Medische bevoegdheden
Uw gevolmachtigde kan ook zorg regelen, contact opnemen met artsen en in extreme gevallen beslissen over uw behandelingen. Denk hierbij aan een niet-reanimatieverklaring die u kunt opnemen, behandelverbod en/of euthanasieverzoek indienen namens u.
Doordat alles officieel bij de notaris wordt vastgelegd, erkennen banken, verzekeraars en andere instellingen deze volmacht.
Tips voor de afwikkeling van een erfenis:
- Testament: Stel een testament op om duidelijkheid te creëren over de verdeling van de erfenis en om eventuele conflicten te voorkomen.
- Communicatie: Open en eerlijke communicatie met de andere erfgenamen is essentieel om misverstanden en geschillen te voorkomen.
- Beneficiaire aanvaarding: Overweeg beneficiair te aanvaarden, vooral als er mogelijk schulden in de nalatenschap zijn, om te voorkomen dat je privé aansprakelijk wordt voor deze schulden.
- Verdeling van de erfenis: Zorg voor een duidelijke verdeling van de bezittingen, eventueel met behulp van een notaris of een mediator.
- Erfbelasting: Informeer naar de regels rond erfbelasting en bekijk de mogelijkheden om deze te minimaliseren, bijvoorbeeld door te schenken of gebruik te maken van vrijstellingen.
- Hulp inschakelen: Als er onenigheid ontstaat of als de afwikkeling te complex wordt, aarzel dan niet om een notaris of een erfrechtadvocaat in te schakelen.
Extra tips:
- Documenten verzamelen: Verzamel alle relevante documenten, zoals het testament, de overlijdensakte, bankafschriften en taxatierapporten.
- Verklaring van erfrecht: Laat een verklaring van erfrecht opstellen en inschrijven bij het Kadaster als er onroerend goed in de nalatenschap zit.
- Rust bewaren: Probeer de rust te bewaren en te voorkomen dat de situatie escaleert. Neem desnoods een time-out of schakel een mediator in.
Door deze tips ter harte te nemen, kun je de afwikkeling van een erfenis een stuk soepeler laten verlopen.
Wat kunt u van te voren regelen?
Een goede voorbereiding is het halve werk. U ontzorgt hierbij voornamelijk uw nabestaanden.
Indien u gebruik maakt van mijn dienst, inventariseer ik alle wensen die u kwijt wilt in uw (levens)testament Ook ontvangt u een helder gespreksverslag, advies en documenten om zo van A tot Z uw medische verklaringen op te stellen.
Na een overlijden kunt u mij raadplegen om uw testament zo optimaal mogelijk te verwerken in de aangifte voor de erfbelasting. Daarnaast bied ik u een checklist aan met alle voorkomende werkzaamheden die nabestaanden moeten afhandelen.
Denk ook eens aan uw uitvaartwensen of de verdeling van uw sieraden of andere erfstukken.